Grētas Teodoras otrās dzimšanas dienas ballītes tēma bija Saldējums. Svinējām dzīvi un ēdām saldējumu (ne tikai). Pasākuma viens no galvenajiem elementiem bija ļoti skaisti Saldējuma rat. Tajos iekšā bija vairāku veidu saldējumu. Lielajās kastēs, vafelītēs un trauciņos, liekamie saldējumi bija "Svētes maize" bioloģiskais aveņu saldējums, "Rīgas saldējums" baltais plombīra (vienīgais, ko atradu bez karagināna un citām piedevām, labu sastāvu), draudzenes gatavots baltais skābā krējuma saldējums, kā arī manis pašas gatavoti 2 saldējumi: Melleņu un zemeņ/aveņu. Pēdējie divi saldējumi bija sagatavoti jau individuālajos trauciņos. 

 

Melleņu saldējums:

Melleņu saldējums ar kondensēto pienu. Iedvesma receptei – zviedrietes Lindas Lomelino blogā Call me Cupcake.

Es neesmu liela saldējumu mīļotāja, tādēļ, saldējumus gatavoju pēc citu pārbaudītām receptēm, imporvizējot tikai ar garšām, bet ne pamata sastāvu.

Melleņu vietā var izvēlēties ari citas ogas vai vienkārši ņemt ogu maisījumu. Es izvēlējos mellenes un avenes.

Lai pagatavotu saldējumu, saldējuma mašīna nav obligāta. It īpaši ja esi plānojis lietot individuālos saldējuma trauciņus.

Sastāvdaļas 1 l saldējuma (apm. 8-10 trauciņi):

250 g ogas

2 ēdamkarotes citrona sula

250 ml saldais krējums

1 iepakojums kondensētais piens (receptē rakstīti 397 g, es izmantoju vienu iepakojumi (ne bundžu) un pietika)

Vispirms notīra ogas un sablendē tās kopā ar citrona sulu. Sablendētās ogas izlaid caur sietu, lai masa būtu viendabīga, bez gabaliņiem un miziņām.

Saputo saldo krējumu gandrīz stringās putās. Pievieno kondensēto pienu un mazliet vēl saputo.

Saliek kopā ogu masu un saldā krējuma/piena masu, lēnām to samaisot ar karoti.

Saldējumu ar visu bļodu liek saldētāvā. Pēc kādam 15-20 minūtēm samaisa ar karoti. Tad pilda formītēs un liek virsū vāciņus.

Ja izmanto saldējuma mašīnu, tad dari visu kā norādīts pamacībā. Tad saldējums vienīgi būs mazliet krēmīgāks.

Pirms pasniegšanas (ar individuālajiem trauciņiem), katru trauciņu iemērc uz pāris sekundēm karstā ūdenī un uzmanīgi izņem to no trauciņa.

Aveņu, zemeņu un kokosriekstu piena saldējums: 

Saldējuma mašīna nav nepieciešama.

Sastāvdaļas (10 – 12 trauciņi)

250 g zemenes + mazliet citu ogu

400 ml (viena bundža) kokosriekstu piens

2 ēdamkarotes medus + 1 ēdamkarote medus

Liec blenderī un sablendē ogas kopā ar 1 ēdamk. medus.  Izlaid caur sietu, ja liekas, ka ir biezumi un miziņas.

Iztīri blenderi un tajā liec kokospienu un atlikušās 2 ēdamk. medus. Blendē līdz veidojas viendabīga masa.

Sausos saldējuma trauciņos pamīšus lej abas masas un liek saldētavā.

Pirms ēšanas trauciņu uz pāris sekundēm ieliec karstā ūdeni un uzmanīgi izņem saldējumu.

 

Arī šim saldējumam iedvesma atrasta talantīgās zviedrietes Lindas Lomelino blogā Call me Cupcake.

 

Piezīme: Saldējuma rati no "Saldējuma svētki" 

1 Super!